Haptotherapie

Haptotherapie is gebaseerd op de haptonomie. Het woord haptonomie is afgeleid van de Griekse woorden hapsis (gevoel, tast) en nomos (regel, wet). Haptonomie betekent letterlijk leer van de tast.

Dankzij de tastzin kunnen we allemaal voelen; we worden als voelend wezen geboren.

De tastzin heeft drie functies: de innerlijke tast (voor contact met ons eigen lichaam), de directe tast (voor contact via de huid), de ruimtelijke tast (voor contact op afstand). De tastzin werkt zeer snel en direct en laat ons weten wat goed is voor onszelf en wat niet.

Gedurende ons leven kunnen we afleren om naar de informatie van de tastzin te luisteren en/of erop te vertrouwen. We worden dan veelal geregeerd door het denken en willen.

Haptotherapie richt zich erop de signalen van de tastzin (weer) te leren (h)erkennen en ermee om te gaan. Belangrijke vragen daarbij zijn: wat voel ik? wat vertelt dit mij? durf ik dit aan anderen te laten weten? wat zijn de consequenties als ik ernaar luister? en wat zijn de consequenties als ik er niet naar luister?

Haptotherapie helpt je bij het zoeken naar de balans tussen voelen, denken en willen. Het levert geen pasklare oplossingen, maar leert je naar alle factoren te luisteren en dan af te wegen wat voor jou op dat moment de beste beslissing is. Belangrijk is dat je niet meer geregeerd wordt door de automatische piloot.

De haptotherapeut gebruikt zijn eigen voelend vermogen om je in contact te brengen met jouw eigen gevoel. Via de aanraking kan de therapeut bijvoorbeeld voelen of je gespannen bent of weinig contact hebt met (delen) van je lichaam. Ook kan hij voelen of je in contact goed voor je zelf zorgt of dat je over je grenzen laat gaan. Sluit je jezelf af of lever je jezelf uit?

Door haptotherapie kun je jouw eigen kwetsbaarheden en kwaliteiten leren kennen. Ieder mens is anders. Je leert jouw eigen gebruiksaanwijzing kennen en je leert daarover te communiceren met anderen, waardoor de kwaliteit van het contact met jezelf en anderen sterk verbetert.

Meer informatie over haptotherapie vindt u bij de Vereniging van Haptotherapeuten:
> www.haptotherapeuten-vvh.nl.

www.marioncoenen.nl/webdesign/